Peterselie

Petroselinum crispum, in de volksmond ook wel peterselie genoemd. Dit kruid dat vaak gebruikt wordt in de keuken wil ik vandaag even onder de aandacht brengen. Het is lekker om je eigen verse kruiden te hebben en deze periode is ideaal om te zaaien. Veel gebruikt als garnering van gerechten vanwege zijn smaak en geur. Ik heb nog wat leuke feiten opgezocht van deze kruid, zogenaamde wist u datjes.

Peterselie 

Wist u datjes

Oorsprong

Over de oorsprong van peterselie is weinig bekend. Uit overleveringen blijkt dat het kruid door de Grieken werd vereerd. Zij geloofden dat het was ontstaan uit het bloed van hun mythologische held Archemous. De Romeinen kroonden hun overwinnaars met kransen van peterselie. In die tijd droegen mannen peterselie in hun haar om niet dronken te worden. Vroeger werd, om van een goede oogst verzekerd te zijn, peterselie op Goede Vrijdag geplant.

Soorten

Er zijn drie soorten peterselie; krulpeterselie, bladpeterselie en wortelpeterselie. Die laatste is wat minder bekend en lijkt op een pastinaak

Smaakverlies

Peterselie wordt pas na het koken toegevoegd aan een gerecht omdat het anders teveel van zijn smaak verliest, vandaar dat het ook een veelgebruikt garnituur is

Tijdens het opschieten in bloemstengels verliest peterselie veel van zijn smaak

Bronnen:
Afslanken.com
Wikipedia.org
Tuinadvies.be


by

Tags:

Comments

2 responses to “Peterselie”

  1. kwek Avatar

    Ga je weer aan de slag met de peterselie en de rest van de kruiden?

  2. Dennis Avatar
    Dennis

    Ja, binnenkort ga ik ook weer tomaten zaaien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.