- Kookjegek.nl - https://www.kookjegek.nl -

Pasta maken

Gisteren kwam het al even voorbij, maar ik heb sinds kort een pastamachine. Tot op heden had ik nog geen tijd gehad om hem uit te proberen, maar daar kwam vandaag verandering in. Het is vrij gemakkelijk om pasta te maken en je hebt dan ook gelijk verse pasta. Daarnaast zou je ook nog kunnen variëren in smaken, bijvoorbeeld door spinazie of tomatenpasta te maken. Maar dat is iets voor later, eerste het maken van gewone pasta.

 

Ingrediënten

425 gram bloem
3 eieren
1 el olijfolie
3 el water

Pastadeeg maken
Zeef de bloem allereerst in een grote kom. Meng de eieren in een aparte kom samen met de olijfolie en water. Maak dan een kuiltje in het midden van de bloem en voeg daar het eiermengsel aan toe. Meng alles door elkaar heen en kneed het deeg 20 minuten tot het soepel en elastisch is. Dit kan je controleren door met je vinger een kuiltje in het deeg te maken. Wanneer dit kuiltje direct verdwijnt is het goed. Laat het dan 10 minuten rusten zodat het wat zachter wordt.

Pastadeeg uitrollen
Dit kan zowel met een deegroller als met een pastamachine, in mijn geval het laatste. Neem een kwart van het deeg en maak het plat. Stel de machine in op de wijdste stand en draai het deeg er twee keer doorheen. Vouw het daarna in drieeën en draai het nog een keer door de machine. Haal het hierna nog 6x door de machine totdat het glad en glanzend is. Nu kan de machine steeds op een smallere stand gezet worden en er doorheen gehaald worden. Herhaal dit tot de een na smalste stand, dit is de ideale dikte voor normale pasta. Met de roller is het de kunst om het gelijkmatig uit te rollen, devies is hierbij om het deeg steeds een kwartslag te draaien.

Pastadeeg snijden
Hierna kan de uitgerolde plak pasta in elke variant gesneden worden die je maar wilt. Lasagne, spaghetti of tagliatelli zijn natuurlijk vrij makkelijk om te snijden, maar je kan bijvoorbeeld ook zelf tortellini maken. Ik heb me vandaag beperkt tot spaghetti & tagliatelli aangezien de machine hiervoor een opzet stuk heeft.

Pastadeeg bewaren
Trouwens nog even wat tips met betrekking tot het bewaren van de zelfgemaakte pasta. Als je de verse pasta invriest kan je het zelfs nog tot 3 maanden bewaren. Je moet het vanuit de vriezer wel direct koken en niet eerst laten ontdooien. Ook kan je het drogen en luchtdicht bewaren maar dan heb je in feite hetzelfde als fabriekspasta.

(Receptbron: Anne Wilson [1])