Avocado

Van de week was ik na een bezoek aan de supermarkt in het trotse bezit van twee onrijpe avocado’s. Een vrucht waar ik eigenlijk maar heel weinig vanaf weet en ook nog geen idee heb waarin ik ze ga verwerken.

Avocado 

Wist u datjes

Het natuurlijke verspreidings- gebied van de avocado (Persea americana) is tropisch Midden- en Zuid-Amerika. Wat zoal bij de groenteman aan avocado te koop is, komt meestal uit Israël of Afrika.

De naam avocado komt van het Nahuatl woord ahuacat, dat overigens ook teelbal betekent.

Het vruchtvlees kan worden fijngemaakt en dient dan als basis voor guacamole. Deze avocadomoes werd op de Antillen gemengd met alcohol tot een lekker geel drankje. Door zeevaarders werd dit meegebracht naar Nederland maar hier ging men het door gebrek aan avocado’s maken met eieren omdat die dezelfde kleur hadden. Zo is bij ons de likeur met de naam advocaat ontstaan.

De grote zaden kunnen gebruikt worden om planten uit op te kweken. Het zaad moet goed gewassen worden en kan dan geplant worden, met de punt omhoog, in normale potgrond. Laat het overgrote deel van het zaad boven de grond uitsteken. Geef een beetje water en dek de pot af met een transparant plastieken zak. Plaats het geheel op een lichte, warme plaats, echter niet in de volle zon. Na verloop van tijd zal de pit opensplijten en komen de nieuwe blaadjes tevoorschijn.

Avocado’s worden steeds rauw gegeten, tegen verhitting is de vrucht, vanwege haar hoge tanninegehalte, niet bestand. Ook vanwege dit hoge tanninegehalte oxideert het vruchtvlees snel en wordt het bruin bij contact met de buitenlucht. Het is daarom beter om de vruchten pas net voor gebruik aan te snijden. Door het vruchtvlees met citroensap te besprenkelen kan het oxideren tegengegaan worden.

Bronnen:
Wikipedia.org
Dewassendemaan.be
Neerlandstuin.nl


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

One response to “Avocado”

  1. Chris Avatar
    Chris

    En? Wat heb je er nu mee gemaakt?
    Ik maak er guacamole of een groene salade of een wrap met kip of een rol met zeewier, krab en mayo of soep mee…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.