Basilicum

Deze vrijdag staat Ocimum, beter bekend onder de naam basilicum of koningskruid, centraal in het Wist u dat item. Dit kruid wordt vooral veel gebruikt in Italiaanse gerechten, bijvoorbeeld Insalata caprese.

Basilicum 

Wist u datjes

Oorsprong

De wortels van Basilicum zijn terug te vinden in Azië en dit kruid is via de ontdekkingsreizigers en soldaten bij ons terechtgekomen, dit het eerst rondom de gebieden aan de Middellandse Zee. Reeds meer dan duizend jaar is dit kruid erg populair bij de Grieken en Italianen.

In Italië kon een dame die op vrijersvoeten wilde, dit aangeven door een pot met basilicum voor haar raam te zetten. Als in Roemenië een jongen een meisje een takje basilicum gaf, was hij meteen met haar verloofd. In Haïti is het kruid een attribuut van liefdesgodin Erzulie. Op het platteland van Mexico wordt het soms in de broekzak meegedragen tegen het verliezen van geld en om de ontrouwe minnaar terug te krijgen.

Soorten

Naast de basilicum die wij kennen zoals op bovenstaande foto zijn er nog zo’n 150 soorten, variërend van dwergvormen tot soorten met blad zo groot als slabladeren

Kweken

Het kruid houdt van een zonnige plaats en een goed bemeste, luchtige grond. Het wordt niet alleen vaak bij tomaten opgediend, maar naast tomatenplanten gekweekte basilicum stimuleert ook de groei van de tomatenplant. Basilicum kan ook heel goed in bakken of potten worden gekweekt. Het verlangt bij warm en droog weer veel water. Af en toe wat bemesten door er bijvoorbeeld wat compost of droge koemest bij te strooien zal de groei bevorderen. Het geregeld ‘toppen’ van de plantjes leidt tot bosvorming. Om optimaal te kunnen ‘oogsten’ is het verstandig de bloemknoppen eruit te halen. Basilicum is een lekkernij voor slakken, controleer het dus regelmatig op deze bezoekers

Bronnen:
Tuinadvies.be
Natuurlijkerwijs.com
Dekooktips.com
Neerlandstuin.nl


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.