Kiwi

Een van de lekkerste vruchten vind ik toch wel de Chinese kruisbes, beter bekend onder de naam kiwi. Reden genoeg om de kiwi te belichten op deze Wist u dat vrijdag.

Kiwi 

Wist u datjes

Oorsprong

Oorspronkelijk komt de kiwi uit China, waar de vrucht al vele eeuwen bekend is. In 1906 werden er wat zaden naar Nieuw-Zeeland gehaald. Uit de planten die uit deze zaden groeiden selecteerden enkele Nieuwzeelandse tuinders de eerste rassen.

De kiwi heette toen ‘Chinese kruisbes’, maar in Nieuw-Zeeland werd zijn naam veranderd in kiwi. De vrucht heeft zijn naam te danken aan de kiwivogel. Deze vogel heeft een rond lichaam en bruine veren.

Soorten

Hij wordt van oudsher tot de soort Actinidia chinensis gerekend. Sinds kort wordt er echter wetenschappelijk onderscheid gemaakt tussen de soorten Actinidia deliciosa en Actinidia chinensis. Naast deze twee soorten zijn er nog meer Actinidia-soorten die eetbare vruchten leveren. Hiervan is de mini-kiwi (Actinidia arguta) het bekendst.

Andere weetjes

De kiwi kan niet met melkproducten gegeten worden, omdat het enzym actinidine de eiwitten afbreekt en het geheel een bittere smaak geeft. Ditzelfde enzym breekt ook gelatine af, waardoor je geen mousse van kiwi kunt maken.

Met kiwi’s moet u beschikken over een behoorlijke dosis geduld. Na ongeveer drie jaar kunnen de eerste paar vruchten eraan komen. Normaal is dat na ongeveer acht jaar de produktie van vruchten pas echt goed begint.

Bronnen:
Wikipedia.org
Neerlandstuin.nl
Zibb.nl


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.