Koffiemolen

Voor een goed kopje espresso ben ik zeker wakker te maken. Dat is misschien ook te merken aan de hoeveelheid recepten waar het in voorkomt, zoals hiernaast in de nieuwe tagcloud te zien is. Daarom introduceer ik vanaf vandaag op kookjegek.nl, espresso donderdag. In deze eerste editie staat de koffiemolen centraal.

Koffiemaler 

Met al die koffiepads en gemalen koffie van tegenwoordig zou je het haast vergeten,  maar de koffiemolen bestaat nog. En zoals eerder te lezen was in mijn Barista blog is de koffiemolen niet onbelangrijk in het proces van het zetten van een goede kop espresso. Hele bonen verliezen minder snel hun smaak in vergelijking tot gemalen koffie. Als je het dus vlak voor het zetten van de koffie bonnen maalt zal dit de smaak ten goede komen.

Koffiemolens heb je in alle soorten, maten en vooral ook prijsklassen. Zo heb ik voor enkele euro’s een ouderwetse koffiemolen op de kop kunnen tikken. Lekker voor een goed bakkie koffie, helaas haalt hij bij lange na niet de juiste maalgraad voor een goede kop espresso. De stelregel voor de juiste maalgraad is 30 cc water binnen 25 à 30 seconden door 7 gram koffie heen kunnen persen met je espressomachine.

Om deze maalgraad te kunnen bereiken kom je dan al snel uit bij de precisie van elektrische koffie molens. Helaas blijft het bij dit keukengerei niet tot een prijs van enkele euro’s, hier hangt meestal een aardig prijskaartje aan vast. Op de site van koffiewarenhuis is een grote hoeveelheid bonenmalers, zoals zij ze noemen, te vinden. Zelf zit ik te overwegen om de Solis Scala aan te schaffen, een koffiemolen die ik nog redelijk betaalbaar vindt.


Posted

in

, , ,

by

Tags:

Comments

4 responses to “Koffiemolen”

 1. Aad Avatar
  Aad

  Hallo Dennis,

  Heb je inmiddels iets gekocht? Ik lees op diverse plaatsen dat de Solis Scala NIET geschikt is voor espressomachines, maar wel voor filterkoffie. Zou dat het prijsverschil verklaren?

 2. Dennis Avatar

  Hallo Aad,

  Heb hem inmiddels in gebruik. Vind het handig omdat je de maalgraag goed kan instellen. In ieder geval voldoende voor mijn espresso’s.

 3. Marty Avatar
  Marty

  Hoi,
  ik zie inderdaad dat overal deze word afgeraden voor een goede espresso, maar hoe bevalt ‘t jou?

  Ik lees bij de site Coffeegeek, dat de handmaler (turkse) voor espresso
  en electrische MahlKönig er ‘t beste eruit komt,

  overall een 9.6….

  een verschil van iets van €1500 eh….

  de turkse misschien ga ik daar maar eens voor…

  vr. grt,

  Marty

 4. Espresso Avatar

  De Mahlköning is inderdaad 1 van de betere malers, wel erg prijzig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.