- Kookjegek.nl - https://www.kookjegek.nl -

Spekkoek

Spekkoek [1] is erg lekker, maar het neemt ook veel tijd in beslag om te maken. Daar kwam ik gisteren achter na mijn eerste poging om spekkoek te maken. Via Fok! forum [2] kwam ik op een recept van Kokkieblanda.nl [3] terecht.

Omdat het mijn eerste poging was heb ik een niet al te grote spekkoek gemaakt. Daarnaast heb ik ook een ovenschaal gebruikt in plaats van een springvorm. Over het resultaat ben ik redelijk tevreden. Het beslag had iets gladder kunnen zijn en de bruine lagen iets donkerder. De smaak was goed. Deze poging is dan ook zeker voor herhaling vatbaar.

Ingrediënten
225 gram boter
100 gram witte basterdsuiker
2 tl vanillesuiker
75 gram bloem
8 eieren
1 tl kruidnagelpoeder
1 tl kaneelpoeder
1 tl nootmuskaatpoeder
1 tl foeliepoeder
1 tl kardemompoeder

Laat de boter op kamertemperatuur komen en meng het in een kom met de basterd- en vanillesuiker. Verdeel het eigeel en eiwit van de 8 eieren over twee kommen. Meng de eierdooiers met het botermengsel. Klop de helft van het eiwit stijf en dit dan ook toe aan het botermengsel. De bloem kan ook gezeefd aan het botermengsel toegevoegd worden. Meng het beslag goed en verdeel het daarna in twee delen. Het ene deel is voor de gele laag en daar gebeurd niks meer mee. Het andere deel is voor de bruine laag en om die kleur te krijgen kunnen de specerijen toegevoegd worden.

Nu begint het tijdrovende gedeelte. Laagje voor laagje ga je de spekkoek in een ingevette ovenschaal in de oven garen. Dat heb ik gedaan op 150 graden in een combimagnetron met alleen bovenwarmte à 10 minuten per laagje. Uiteindelijk kwam ik tot 10 lagen en was ik dus ruim 1,5 uur verder. Laat de spekkoek daarna nog wel even afkoelen en rusten voordat je hem gaat aansnijden.

(Receptbron: Kokkieblanda.nl [3])