- Kookjegek.nl - https://www.kookjegek.nl -

Cook & Chemist

Mijn verzameling kookboeken is weer eens aangevuld. Deze keer met een exemplaar van het boek Cook & Chemist [1] van de hand van Eke Mariën (Cook), Jan Groenewold (Chemist) & Bas Husslage. Een boek over, zoals de ondertitel mooi beschrijft, smakelijke experimenten uit de moleculaire keuken voor iedere kookliefhebber.

Cook & Chemist
E. Marien, Groenewold, J. & Bas Husslage
ISBN 978-90-6112-915-8
Bol.com [2]

Sinds gisteren heb ik Cook & Chemist in mijn bezit en ik ben het boek nu uitgebreid aan het lezen en bestuderen. Vooral die laatste twee werkwoorden zijn kenmerkend voor dit boek. Wie denkt bij een kookboek eigenlijk aan lezen en studeren? Bij de meeste kookboeken is het toch vooral het bekijken en uitzoeken van recepten.

In Cook & Chemist wordt geprobeerd met heldere taal de kennis over het moleculair koken over te dragen. In twee delen worden alledaagse kookprocessen zoals bijvoorbeeld het koken van een ei, bakken van een biefstuk of frituren van frites besproken. De bijgevoegde recepten dienen als ondersteuning van deze kennis. Het zijn recepten als smakelijke experimenten.

Koop je dit boek dus puur voor de recepten dan zou je enigszins teleurgesteld kunnen zijn. Al staan er nog genoeg fantastische recepten, ik noem bijvoorbeeld de doorzichtige ravioli of de warme pudding van garnalenmayonaise. Ben je geïnteresseerd in moleculaire koken alleen weet je er nog niet veel vanaf dan zou je weleens positief verrast kunnen worden.