- Kookjegek.nl - https://www.kookjegek.nl -

Hummus

Na het gebruik van hummus tijdens de kerst ging ik eens op onderzoek uit. Deze saus op basis van kikkererwten zou toch gemakkelijk zelf gemaakt moeten kunnen worden? Deze zoektocht leverde in ieder geval veel verschillende benamingen voor de saus op. Hoemoes, hoummous, hummus, humus, humous, حُمُّص of hummus bi tahini.

Ondanks dat op internet vele recepten te vinden zijn over hummus [1] koos ik voor een moeilijke variant. Ik wilde hummus maken zonder tahin [2], aangezien ik dat niet in huis had.

Uiteindelijk een recept van about.com [3] als leidraad genomen. Het recept was niet een succes. Gebrek aan knoflook maakte de saus smakeloos. Daarnaast was hij ook veel te dik. Uiteindelijk heb ik er net zoals Dedemed [4] op Youtube yoghurt voor de structuur en uiteraard wat knoflook voor de smaak toegevoegd. Het resultaat was gelijk al een stuk beter. Maar ik geloof toch dat ik het lekkerder ga vinden met tahin. Wordt dus vervolgd…

Ingrediënten

125 gram kikkererwten
2 el citroensap
3 el yoghurt
1 el olijfolie
2 tl gemalen komijn
2 teentjes knoflook

Bereiding

Indien je gedroogde kikkererwten gebruikt moet je ze toch minstens een nachtje laten weken. Doe ze daarna in de blender met de knoflook, komijn, citroensap, olijfolie en wat yoghurt. Ben je nog niet tevreden over de smaak of consistentie. Speel dan wat met de verhoudingen van de yoghurt en/of citroensap. Deze saus is lekker met wat brood en falafel [5].

Receptbron: about.com [3]