Brioche

Via collega Bart kom ik de laatste nog wel eens in aanraking met wat nieuwe producten. Zo liet hij me onlangs een broodje genaamd de brioche zien. Uiteraard probeerde ik deze ook zelf te maken, naar recept van RecipeZaar.

Wederom een geslaagde poging om brood te bakken en deze keer eens niet de zout vergeten! Ik begin zowaar enthousiast te worden over brood. In tegenstelling tot het recept van RecipeZaar ben ik niet gegaan voor loaves, wat vrij gebruikelijk is voor de brioche, maar buns. En deze kleine broodjes smaakte erg goed. Redelijk krokant van buiten maar erg romig en zacht van binnen. Vooral erg lekker met jam.

Brioche

Ingrediënten (8 kleine broodjes)

4 gram gedroogde gist
25 ml volle melk
2 eieren
275 gram bloem
25 gram suiker
2 gram zout
60 gram boter

Bereiding

Doe de melk, gist, een half ei en 80 gram bloem in een kom en meng licht zodat het een geheel is. Bestrooi dit mengsel met nog eens 80 gram bloem en laat het dan ruim een half uur rusten.

Voeg daarna de suiker, zout, 80 gram bloem en de overige eieren toe. Mix het deeg wederom rustig totdat het een geheel vormt. Ik heb dit met de hand gedaan want dat gaat met deze kleine hoeveelheden een stuk makkelijker. Voeg daarna de rest van de bloem toe en blijf een minuut of 15 kneden.

Als laatste wordt de boter in delen toegevoegd. Zorg de boter zacht is zodat het makkelijk door het deeg te kneden is. Na een tijdje zal het deeg weer een geheel worden. Is dit niet zo voeg dan zo nodig nog wat extra bloem toe.

Bedek de kom met plastic folie en laat het deeg 2,5 uur op kamertemperatuur rijzen. Ontlucht het hierna door het lichtjes te kneden. Doe het terug in de kom en zet het ruim 4 uur in een koelkast om te koelen en rijzen. Waneer je de broodjes gaat afbakken, 30 minuten op 200 graden, kan je het wederom 2 uur laten rijzen op kamertemperatuur.

Receptbron: RecipeZaar


by

Tags:

Comments

2 responses to “Brioche”

 1. Annemieke Avatar

  hmm. Ik vind de brioche die ik in Italie eet zo lekker, dat ik het nog nooit zelf heb gemaakt, omdat ik denk dat het alleen maar tegen kan vallen.
  Maar wel een aanrader dus?

  Even iets anders.. ik kan niet echt vinden waar je eerdere entries in het kader van espressowoensdag staan. Ben zelf erg dol op het mooigekleurde drankje, dus was wel benieuwd..

 2. Dennis Avatar

  Verse brioche van een bakker uit Italië lijkt met toch altijd nog iets lekkerder in vergelijking tot brioche uit mijn basic oven.

  Bovenaan elk bericht staan de klikbare categoriën, zo ook die van espresso donderdag:
  http://www.kookjegek.nl/archives/category/espresso-donderdag
  Op dit moment niet heel gebruiksvriendelijk maar daar zal nog wel verandering in komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.