Hollandaise

Een tijd geleden kwam ik een interessante post van Matthijs tegen op de Keuken tegenover het rommelhok. Het ging over het klaren van boter. Uiteraard wilde ik dit ook eens gaan proberen. Uiteindelijk de geklaarde boter verwerkt in een Hollandaise saus naar recept van het wikibook Cookbook.

Het klaren van de boter ging vrij gemakkelijk. Na het verwarmen heb ik de boter overgegoten in een glazen schaaltje. Door de zwaartekracht werd inderdaad het boter gescheiden van de overige bestanddelen. Het schuim heb ik er afgeschept. De boter heb ik daarna laten stollen. Het bezinksel bleef vloeibaar en was daardoor ook weer makkelijk van de boter te scheiden. Wat ik over hield was een mooie rond stuk boter.

Na het klaren van de boter ging ik aan de slag met de Hollandaise saus. Hiervan kwam ik veel verschillende varianten tegen op het internet. Ben aan de slag gegaan met die van wikibook Cookbook. Dit recept had ook cayennepeper als smaakmaker. Iets te enthousiast voegde ik dit ingrediënt aan de saus toe. Door het uitschieten zat ik ineens met een redelijke pittige saus. Maar in combinatie met de cherrytomaten smaakte het wel erg goed. Waar een ongelukje al niet goed voor kan zijn.

Hollandaise

Ingrediënten

2 eieren
1 citroen
witte wijnazijn
snufje zout
snufje cayenne peper
175 gram geklaarde boter
peterselie

Bereiding

Doe de eierdooiers, citroensap, witte wijnazijn, water in een pan. Klop dit los op een laag vuur. Wanneer dit begint te binden kan je de boter beetje bij beetje toevoegen. Breng daarna op smaak met zout en cayennepeper. Na een tijdje heb je een lekkere Hollandaise saus.

De saus heb ik in mijn geval geserveerd bij een lunch met geroosterd brood en gebakken sjalotten & cherrytomaten.

Receptbronnen: Keuken tegenover het rommelhok & Cookbook

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.