Mango

Wederom een tropisch stuk fruit dat in de aandacht staat op Wist u dat vrijdag. Deze keer de zoete en kleurrijke mango die ik gisteren voor mijn caffè Chicago heb gebruikt. Een ander lekker drankje is trouwens mangolassi, dat zal ik binnenkort ook weer eens maken.

Mango

Wist u datjes

De botanische naam van de mangoboom, Mangifera Indica, geeft een aanduiding van de herkomst. Meer precies aan de voet van het Himalaya-gebergte (in het huidige India en Myanmar) zou deze boom circa 4000 v. C.ontstaan zijn en zich later hebben verspreid over het hele Indische subcontinent en Zuid-Oost-Azië. Maar niet voordat men de wilde mangoboom begon te cultiveren (circa 2000 v. C.) en de oorspronkelijke vrucht, met haar walgelijke terpentijnsmaak en vezelige textuur, plaatsmaakte voor de delicieuze mangovrucht zoals we die nu kennen.

In India is de mango een heilige vrucht. Volgens een hindoe-legende groeide een mangoboom uit de as van de zonneprinses, nadat deze door een kwade tovenares was verbrand. De keizer werd verliefd op de mangobloem en vervolgens op de mangovrucht. Toen de rijpe vrucht op de grond viel, herrees de zonneprinses. De mango is nu een symbool voor de liefde in India. Een mand met mango’s is een gebaar van vriendschap.

Mango bevat enzymen (proteasen) die eiwitten afbreken door de eiwitketens in stukjes te knippen. Mango zijn dan ook dan ook moeilijk met ijs , melk of vlees te combineren. Blancheer mango daarom voor gebruik, als u mango in combinatie met zuivel of gelatine wilt verwerken. Door dit blancheren worden de proteasen inactief.

Half rijpe mango’s rijpen bij kamertemperatuur in 1 tot 3 dagen af. Langer wachten dan 3 à 4 dagen heeft geen zin. Een mango die dan nog niet lekker ruikt en rijp is, is te vroeg geoogst en wordt niet meer rijp.

Het oranjegele vruchtvlees zit ook bij een rijpe mango vrij vast aan de grote ovale pit. Om het vruchtvlees optimaal te verwijderen bestaat een zogenaamde mango-egeltjes techniek.

Bronnen:
Wikipedia.org
Dewassendemaan.be
Zibb.nl
Dekooktips.com


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

2 responses to “Mango”

  1. Jurgen Avatar

    Als je informatie direct uit Wikipedia overneemt, zorg en dan wel voor dat het correct is. Acetylcholine esterase breekt geen eiwitten af, het is betrokken bij de afbraak van neurotransmitters. Bedoeld wordt proteasen.
    Heb de wikipedia entry inmiddels verbeterd.

  2. Dennis Avatar
    Dennis

    Dank voor de oplettendheid. Over het algemeen is wikipedia vrij betrouwbaar, maar ik zal voortaan wat beter opletten bij het quoten van stukken informatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.