Kaasbitterbal

Van de week mocht ik op een verjaardag samen met wat anderen de hapjes verzorgen. We hadden onder andere zalmrolletjes, gevulde tomaatjes en kaastapas gemaakt. Maar het lekkerst waren toch wel de kaasbitterballen, naar recept van Allerhande.

Kaasbitterballen

De kaasbitterbal is een leuk alternatief voor de ‘normale’ bitterballen. Een pittige smaak door de komijnekaas en goed te combineren met mosterd. Onze gasten vonden ze in ieder geval erg lekker en ik was dan ook zo door de voorraad heen. Misschien ook eens lekker om met wat andere kazen uit te proberen.

Ingrediënten (20 stuks)
100 gram komijnekaas
100 gram belegen kaas
60 gram boter
60 gram bloem
3 dl groentebouillon
2 eieren
125 gram paneermeel

Allereerst maken we de ragout voor in de bitterballen. Begin eerst met het raspen van de komijnekaas en belegen kaas. Doe daarna wat boter in een steelpan en laat dit smelten. Doe de bloem erbij en je hebt de basis voor de ragout, een roux. Voeg beetje bij beetje de bouillon erdoor om een dikke saus te maken. Voeg de geraspte kazen toe en laat deze al roerend smelten. Als dit klaar is kan de saus in een diep bord in de koelkast 2 uur opstijven.

Daarna is het tijd voor het krokantje laagje van de bitterballen. Zet hiervoor een bord klaar met de opgeklopte eieren en een met het paneermeel. Rol van het kaasdeeg 20 bitterballen. Haal deze bitterballen één voor één eerst lichtjes door de paneermeel, daarna door het ei en daarna weer door het paneermeel. Daarna kunnen ze een uur in de koelkast opstijven. Maar misschien is invriezen ook wel een goed idee, dat ga ik volgende keer proberen. Frituur ze binnen ongeveer 4 minuten gaar in vet van 180 graden.

(Receptbron: Allerhande)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.