Cook & Chemist

Mijn verzameling kookboeken is weer eens aangevuld. Deze keer met een exemplaar van het boek Cook & Chemist van de hand van Eke Mariën (Cook), Jan Groenewold (Chemist) & Bas Husslage. Een boek over, zoals de ondertitel mooi beschrijft, smakelijke experimenten uit de moleculaire keuken voor iedere kookliefhebber.

Cook & Chemist

Cook & Chemist
E. Marien, Groenewold, J. & Bas Husslage
ISBN 978-90-6112-915-8
Bol.com

Sinds gisteren heb ik Cook & Chemist in mijn bezit en ik ben het boek nu uitgebreid aan het lezen en bestuderen. Vooral die laatste twee werkwoorden zijn kenmerkend voor dit boek. Wie denkt bij een kookboek eigenlijk aan lezen en studeren? Bij de meeste kookboeken is het toch vooral het bekijken en uitzoeken van recepten.

In Cook & Chemist wordt geprobeerd met heldere taal de kennis over het moleculair koken over te dragen. In twee delen worden alledaagse kookprocessen zoals bijvoorbeeld het koken van een ei, bakken van een biefstuk of frituren van frites besproken. De bijgevoegde recepten dienen als ondersteuning van deze kennis. Het zijn recepten als smakelijke experimenten.

Koop je dit boek dus puur voor de recepten dan zou je enigszins teleurgesteld kunnen zijn. Al staan er nog genoeg fantastische recepten, ik noem bijvoorbeeld de doorzichtige ravioli of de warme pudding van garnalenmayonaise. Ben je geïnteresseerd in moleculaire koken alleen weet je er nog niet veel vanaf dan zou je weleens positief verrast kunnen worden.


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

3 responses to “Cook & Chemist”

 1. Anna Avatar
  Anna

  Hallo,

  weet u misschien of dit boek in een bibliotheek te leen is? Want ik maak met een vriendin ons profielwerkstuk over moleculair koken!
  We willen graag souflés maken, maar we moeten er wel iets scheikundigs van af weten (want ons gekozen vak is scheikunde)
  Alvast bedankt

  Groetjes
  Anna

 2. Dennis Avatar

  @ Anna

  Als ik bijvoorbeeld in de online catalogus van Bibliotheek Utrecht zoek, dan zie dat daar wel exemplaren te leen zijn. Mijn verwachting is dat in andere ‘grote’ bibliotheken dit ook het geval is.

  In elk geval veel succes met jullie werkstuk.

 3. Renee Avatar
  Renee

  @ Anna en Dennis

  Ik heb ook in de kleinere bibliotheken dit boek terug gevonden. Ook het nieuwe boek is in de biblotheek te verkrijgen, die alleen wel in de grotere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.