Chocoslagroom

Een ander onderdeel in het boek Cook & Chemist gaat over hoe lucht smaak kan toevoegen aan eten. Een simpele proef om dit te bewijzen is het maken van chocoslagroom, uiteraard naar recept van Cook & Chemist.

Bij het kloppen van slagroom worden er luchtbellen in de room geslagen. Deze luchtbellen zullen ook verschillende aroma’s bevatten. Tegelijkertijd gaan de vetdelen aan elkaar kleven en vormen hiermee een netwerk dat luchtbellen vast kan houden. De aroma’s kunnen uiteindelijk ontsnappen uit de luchtbellen en vliegen direct van mond naar de neus.

Cook & Chemist toont met het recept van chocoslagroom aan dat dit principe ook uit valt te voeren met een ander vet en vocht. In dit geval is het botervet & water vervangen door cacaovet en sinaasappelsap. Maar er zijn nog veel meer variaties mogelijk, bijvoorbeeld camembert & witte vermout, waar ik er binnenkort zelf wat van ga uitproberen.

Bij dit recept heb ik overigens whiskey gebruikt. Het was erg simpel om te maken en smakelijk. De smaak was te vergelijken met van die sinaasappel chocolade partjes die ik altijd bij mijn oma at. Geen idee hoe die overigens heten.

Chocoslagroom

Ingrediënten (1 persoon)

50 gram chocolade (72%)
60 gram sinaasappelsap
1 el whiskey

Bereiding

Verwarm de sinaasappelsap met de chocolade in een steelpan en laat de temperatuur niet boven de 40 graden uitkomen. Voeg de whiskey toe wanneer de chocolade gesmolten is. Plaats de steelpan in een bak met ijswater en klop het chocolademengsel lobbig. Je zou het nu al kunnen serveren. Zelf heb ik de slagroom nog iets laten opstijven in de koelkast, vond het toch wat lekkerder qua structuur. Ik heb het in een vorm geserveerd met wat sinaasappelrasp.

Receptbron: Cook & Chemist


by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.