Tortellini al funghi

Weer eens op de “homemade-tour” gegaan. Aangezien pasta maken me afgelopen jaar redelijk goed af ging was het een kleine stap naar gevulde pasta. Deze keer dus een tortellini gemaakt gevuld met een kastanjeschampignonmengsel geserveerd met een champignonroomsaus. Geïnspireerd door een pannenkoeken en een pasta recept van de Super.nl.

Het maken van tortellini ging prima, ik mis alleen nog de handigheid. Iets wat bij deze Italiaanse familie duidelijk niet het geval is. Zal wel een kwestie van veel oefenen zijn.

Ik heb bij dit gerecht extra op de Maillard-reactie gelet, een onderwerp dat ook in het boek Cook & Chemist aan bod kwam. Hierin kwam naar voren dat als je vocht zoals bouillon en wijn beetje bij beetje toevoegd dit de Mallaird-reactie kan bevorderen. De temperatuur blijft namelijk constant hoog in tegenstelling tot wanneer je al het vocht in een keer toevoegd. Voor mijn gevoel heeft dit dus zeker bijgedragen aan de smaak, die uitstekend was. Onderbouwen kan ik het uiteraard niet want ik had geen vergelijkingsmateriaal.

Tortellini al funghi

Ingrediënten (2 personen)

150 gram bloem
1 ei
olijfolie
250 gram kastanjechampignons
1 ui
0,5 dl droge witte wijn
1 dl crème fraîche
1 teentje knoflook
50 gram pecorino
boter
peterselie
pijnboompitten

Bereiding

Maak het pastadeeg zoals hier eerder beschreven. Bak 125 gram gesneden champignons, ui en knoflook in boter in een pan. Voeg beetje bij beetje de droge witte wijn er aan toe. Wacht elke keer tot het vocht verdwenen is. Snij het champignonmengsel fijn in een keukenmachine en voeg er de pecorino en wat peterselie naar aan toe. Proef even of het mengsel bevalt en voeg er anders naar wens nog wat meer kaas en of andere ingrediënten aan toe. Verdeel het mengsel over het pastadeeg en draai er tortelinni van. Kook de tortellini in ruim 5 minuten beetgaar, als ze goed zijn zullen ze boven komen drijven.

Ik heb de tortellini geserveerd met een champignonroomsaus. Bak kort de overige champignons en voeg wederom beetje bij beetje droge witte wijn er aan toe. Vermeng daarna met crème fraîche en laat de saus nog even pruttelen. Verdeel de saus over de tortellini en garneer met pijnboompitten (al dan niet geroosterd), pecorino en peterselie.

Receptbronnen: Super.nl & Super.nl

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.