Bietenpudding

Ik had nog wat bieten over van het lunchgerecht van afgelopen zondag. Omdat ik weer in een moleculaire kookbui was heb ik ze in een pudding verwerkt. Geïnspireerd door de recepten van Allerhande & Etenengenieten.nl.

Waar ik bij mijn vorige puddingcreaties ei gebruikte als bindmiddel was het deze keer gelatine, een voedingsbindmiddel dat juist stolt bij afkoeling. Deze pudding belandde dus uiteindelijk in de koelkast in plaats van de oven. In tegenstelling tot het bietjesgelei recept van Allerhande wilde ik een wat uitgebreidere smaak en niet alleen maar bieten en bouillon. Na een korte zoektocht kwam ik uit op een smakencombinatie van Etenengenieten.nl, met onder andere balsamico azijn.

Het resultaat was uitstekend. Na ruim 2 uur opstijven had ik een mooie paarse pudding. Het zoete van de bietjes komt goed naar voren. Maar tegelijkertijd proef je ook de kalfsfond, ui, azijn en port.

Bietenpudding

Ingrediënten (1 persoon)

150 gram voorgekookte rode bieten
2 blaadjes gelatine
ui
1 ijsblokje kalfsfond
rode port
balsamico azijn
boter

Bereiding

Snij de ui in ringen en bak ze even kort aan in de boter. Voeg de rode bieten, een ijsblokje kalfsfond, water en wat rode port toe. Laat het geheel nog 5 minuten op staan. Week ondertussen de blaadjes gelatine in koud water. Pureer het bietenmengsel met een keukenmachine en voeg er nog een scheutje balsamico azijn aan toe. Roer de gelatine door het mengsel heen en zet het in de koelkast. Laat het minstens 2 uur opstijven. Ik heb het geserveerd met wat gekarameliseerde bacon.

Receptbron: Allerhande & Etenengenieten.nl

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.