Stol

Pasen afgelopen weekeinde was een perfecte aangelegenheid om weer eens wat brood te bakken. Het werd uiteindelijk een paasstol, geïnspireerd door een recept van Het Nieuwe Kookboek.

Maar wat is een stol zonder amandelspijs? Een snelle zoekopdracht later bleek dat het niet meer is dan fijngehakte amandelen, suiker & ei. Volgens die verschillende bronnen bleek ook dat spijs lekkerder/beter is als het een paar dagen in de koelkast heeft gelegen. Waarom heb ik overigens nog nergens gelezen?

Het resultaat was prima, de stol was binnen een mum van tijd weg. Zeker voor herhaling vatbaar tijdens een volgende feestdag. Helemaal omdat het ook nog vrij simpel was om te maken. Ik ga volgende keer dan ook proberen wat meer ingrediënten in de stol te verwerken, zoals geconfijte fruit.

Stol

Ingrediënten (1 brood)

350 gram bloem
7 gram gedroogde gist
25 gram witte basterdsuiker
60 gram boter
2 eieren
1,5 dl melk
5 gram zout
150 gram rozijnen
150 gram krenten
125 gram amandelen
125 gram kristalsuiker

Bereiding

Hak de amandelen fijn in een keukmachine. Meng dit met 1 losgeklopt ei en kristalsuiker. Zet dit mengsel in de koelkast.

Doe de bloem met het zout & basterdsuiker in een kom. Maak kuiltje in het bloem en vul dit met de gist, lauwe melk, ei en gesmolten boter. Kneed dit tot er een soepel deeg ontstaat. Zet dit deeg op een warme plek en laat ongeveer 45 minuten rijzen.

Wel ondertussen de krenten en rozijnen in water. Laat deze goed uitlekken en droog ze af. Wanneer het brood klaar is met de eerste keer rijzen dan kan je de krenten, rozijnen en het spijs in het deeg vouwen.

Vet een broodbakblik in met wat boter en doe het deeg hierin. Laat het nu een tweede keer op een warme plek voor wederom 45 minuten rijzen. Bak het daarna af in ongeveer 30 minuten in een oven van 220 graden.

Receptbron: Het Nieuwe Kookboek

Comments

One response to “Stol”

  1. Erinke Avatar
    Erinke

    Hee Dennis je moet het recept aanpassen want je houdt elke keer spijs over die je dan 5 dagen later weggooit!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.