Spekkoek

Spekkoek is erg lekker, maar het neemt ook veel tijd in beslag om te maken. Daar kwam ik gisteren achter na mijn eerste poging om spekkoek te maken. Via Fok! forum kwam ik op een recept van Kokkieblanda.nl terecht.

Spekkoek

Omdat het mijn eerste poging was heb ik een niet al te grote spekkoek gemaakt. Daarnaast heb ik ook een ovenschaal gebruikt in plaats van een springvorm. Over het resultaat ben ik redelijk tevreden. Het beslag had iets gladder kunnen zijn en de bruine lagen iets donkerder. De smaak was goed. Deze poging is dan ook zeker voor herhaling vatbaar.

Ingrediënten
225 gram boter
100 gram witte basterdsuiker
2 tl vanillesuiker
75 gram bloem
8 eieren
1 tl kruidnagelpoeder
1 tl kaneelpoeder
1 tl nootmuskaatpoeder
1 tl foeliepoeder
1 tl kardemompoeder

Laat de boter op kamertemperatuur komen en meng het in een kom met de basterd- en vanillesuiker. Verdeel het eigeel en eiwit van de 8 eieren over twee kommen. Meng de eierdooiers met het botermengsel. Klop de helft van het eiwit stijf en dit dan ook toe aan het botermengsel. De bloem kan ook gezeefd aan het botermengsel toegevoegd worden. Meng het beslag goed en verdeel het daarna in twee delen. Het ene deel is voor de gele laag en daar gebeurd niks meer mee. Het andere deel is voor de bruine laag en om die kleur te krijgen kunnen de specerijen toegevoegd worden.

Nu begint het tijdrovende gedeelte. Laagje voor laagje ga je de spekkoek in een ingevette ovenschaal in de oven garen. Dat heb ik gedaan op 150 graden in een combimagnetron met alleen bovenwarmte à 10 minuten per laagje. Uiteindelijk kwam ik tot 10 lagen en was ik dus ruim 1,5 uur verder. Laat de spekkoek daarna nog wel even afkoelen en rusten voordat je hem gaat aansnijden.

(Receptbron: Kokkieblanda.nl)

Comments

7 responses to “Spekkoek”

 1. Chris Avatar

  Knap hoor! Ik waag me aan veel dingen met koken, maar spekkoek heb ik nog niet geprobeerd. Misschien omdat ik niet zo thuis ben in die keuken…

 2. Dennis Avatar

  Het is echt een aanrader, spekkoek blijf je van eten 😀

 3. jack Avatar
  jack

  ik zit met het probleem heb al 2 keer spekkoek gemaakt de smaak is echt goed alleen als je een hap neemt en opeet dan opeens begint het kruimelig aan te voelen wat doe ik verkeerd

 4. Dennis Avatar

  Misschien toch wat te weinig boter of eieren? Er zijn recepten waarbij ze het dubbele aantal eieren gebruiken, dus misschien eens dat proberen.

 5. Lindy Avatar
  Lindy

  Kun je al deze ingredienten gewoon in de supermarkt vinden?
  Zoals foeliepoeder en kardemompoeder?

 6. Dennis Avatar

  Jup, gewoon te verkrijgen in de supermarkt. In die bekende oranje bakjes van Silvo.

 7. Chzs Avatar
  Chzs

  @ Jack: Tussen de gebakken laagjes een dun laagje geklaarde boter smeren met een kwastje. En iets geduldiger zijn met het suiker door de boter heen kloppen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.