Pangasiusfilet

Vanavond met veel plezier gekeken naar de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde. Een programma van de RVU dat deze avond weer aan een nieuw seizoen is begonnen. Deze keer ging de uitzending over de Pangasiusfilet. Laat ik nou net van de week ook zo’n filet gegeten te hebben, geïnspireerd door een recept van het boek Aziatisch koken.

De uitzending ging over de versheid van deze vis, de pangasiusfilet. Hij moet van zo ver weg komen dat hij haast niet vers zou kunnen zijn. Toch wordt hij op veel plekken zo verkocht. Na het bekijken van de uitzending kan ik ook alleen maar concluderen dat mijn Vietnamese pangasiusfilet waarschijnlijk ook niet zo vers was als ze op de verpakking beweerde.

Ik heb er in ieder geval niets van gemerkt, hij smaakte prima zoals ik hem op gegeten heb.

Pangasiusfilet bosui

Ingrediënten (2 personen)

2 Pangasiusfilets
2 sjalotten
1 teen knoflook
bosuitjes
gember
1 rode chilipeper
1 groene chilipeper
olijfolie
citroen

Bereiding

Snipper de sjalot, pers de knoflook en snij de bosui in ringen. Fruit dit even kort aan in een pan met olijfolie. Verwijder ondertussen de zaadjes van de chilipepers en snij deze in reepjes. Rasp de citroen en snij hem daarna in tweeën. Haal de pan met sjalot, knoflook & bosui van het vuur en meng hier de chilipepers, citroenrasp en wat citroensap doorheen.

Doe de filets daarna in een ovenschaal. Overigens schijn je de filets van te voren nog met koud water af te moeten spoelen en daarna droog te deppen. Maar de reden hiervoor is me een beetje onduidelijk. Iemand? Bedek ze met het bosuimengsel en leg nog wat schijfjes citroen er bovenop. Zet de schaal ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Receptbron: Aziatisch koken

Comments

5 responses to “Pangasiusfilet”

 1. Bianca Avatar

  Inderdaad een goeie vraag, waarom droog deppen? Ik ga er, door de link naar AH, van uit dat dit op de verpakking van de vis stond en niet in het recept.
  Misschien moet je ‘m sowieso afspoelen, en zetten ze dat droog deppen er voor de zekerheid bij voor het geval je ‘m daarna meteen in de hete olie wil gooien…Scheelt weer een rechtzaak…

 2. Sjoerd Avatar

  Een hele vis moet je met zout inwrijven, laten intrekken en dan afspoelen om de slijmlaag te verwijderen.
  Gefileerde vis moet je afspoelen om overtollig bloed en eventuele rondslingerende schubben te verwijderen. Dit lijkt me bij industrieel verpakte vis als van de AH nauwelijks nog nodig maar kwaad kan het niet. En droog deppen… tja als je de vis gaat koken, hoef je hem ook niet droog te deppen. Maar als je gaat bakken is het verstandig om óf van een grote afstand de vis in de pan te gooien, of gewoon te zorgen dat ie droog is…

 3. Joost Avatar
  Joost

  Afspoelen is altijd aan te bevelen: zowel vis als kip spoel ik altijd af, want dat scheelt al gauw 90% Salmonella, Clostridium en E-Coli. Eet smakelijk(er).

 4. paul Avatar
  paul

  Ik heb een vraag is pangafilet het zelfde als pangasiusfilet
  met vr gr paul

 5. Detje Avatar
  Detje

  Ik eet al geruime tijd pangafilet maar dan uit de diepvries. Ik bak het meestal in half olie/half boter en even door de meel gehaald. Laat het altijd ontdooien door 30 min. in koud water te leggen, dat gaat prima. Vandaag eet ik de in mosterd en dille gamarineerde (zo uit de diepvries) versie. Lekker met gestoomde bospeen en veel peterselie, en puree. Gewoon lekker en makkelijk. Met vr gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.