Broccolipudding

Over het resultaat van de uiensoeppudding uit het boek Cook & Chemist was ik zoals gezegd niet helemaal tevreden. Ik heb daarom besloten om een eigen variant te bereiden, een pudding van broccoli.

De combinatie van ei & broccoli was al eerder succesvol. In tegenstelling tot dat recept heb ik de citroensap en knoflook weg gelaten. De eerste poging tot het maken van broccolipudding was niet geheel succesvol. Na een uur au bain marie garen in een oven van 120 graden hadden de puddings een bruine korst maar waren ze qua structuur nog even vloeibaar als toen ze in de oven gingen.

De tweede poging was met een extra ei. Na een uur leek het resultaat enigszins hetzelfde. Toen besloten om de oven hoger te zetten. De noodzaak om de oven te ijken blijkt nu steeds hoger te worden. Na een half uur afkoelen leken ze op het eerste oog niet veel te verschillen van de eerste poging. Maar schijn kan bedriegen, qua structuur was het wel degelijk pudding.

En dan de smaak. De scherpte van de chilipeper komt in vergelijking tot de eerdere combinatie nog meer naar voren, wat dit gerecht een lekker pit geeft. Wat mij betreft een zeer geslaagd experiment!

Broccolipudding

Ingrediënten (4 personen)

300 gram broccoli
2 eieren
1 sjalot
2 tl sambal oelek
halve liter runderbouillon
boter

Bereiding

Snij de broccoli in roosjes en snipper de sjalot. Bak ze in de boter in 5 minuten aan. Voeg de sambal en het vocht toe. Dit keer heb ik een halve liter runderbouillon gebruikt. Laat de soep ongeveer 15 minuten zachtjes koken.

Laat de soep afkoelen, voeg de eieren toe en pureer het geheel. Verdeel het mengsel over de vier kleine puddingschaaltjes. Zet deze in een grote diepe ovenschaal die met heet water gevuld wordt. Er moet genoeg water in staan om de puddingschaaltjes half onder water te zetten. Laat de pudding een uur au bain marie garen in een oven van 120 graden. Laat ze daarna nog 30 minuten afkoelen.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.